OSHA ISSUES COVID-19 EMERGENCY TEMPORARY STANDARD FOR
PRIVATE EMPLOYERS

Today, The U.S. Department of Labor’s Occupational Safety and Health Administration announced a new
Emergency Temporary Standard (29 CFR §1910.501) that will require private employers with 100+
employees to develop, implement and enforce a mandatory COVID-19 vaccination policy, unless they
adopt a policy requiring employees to choose to either be vaccinated or undergo regular COVID-19
testing and wear a face covering at work. The ETS will be published in the Federal Register on November
5, 2021. Covered employers will be required to comply with all provisions by December 5, 2021, save for
the vaccination and testing requirements for unvaccinated workers, which take effect on January 4, 2022.

Covered Employers

Any employer that has a total of at least 100 employees as of November 5" and at any time while the ETS
is in effect will be covered by the ETS. For purposes of the 100-employee threshold for coverage, the
employee count will be based on the total number of employees an employer has across all of its U.S.
locations, regardless of where employees perform their work. Part-time employees do count towards the
company total, but independent contractors do not. With regard to temporary employees, only the
staffing agency would count the jointly employed employees. The host employer, however, would still be
covered by the ETS if it has 100 or more of its own employees in addition to the employees of the staffing
agency. For a single corporate entity with multiple locations, all employees at all locations are counted for
purposes of the 100-employee threshold for coverage under this ETS. On multi-employer worksites,
including construction sites, each company represented need only count its own employees. But, if an
employer has more than 100 employees spread out over multiple construction sites, for example, that
employer is covered even if it does not have 100 or more employees present at any one worksite.

Covered Employees

Although an employer may be covered by the ETS, individual employees of those employers may not be
covered by the standard. Employers have no duties under the ETS with respect to employees who:

1. Do notreporttoaworkplace where other individuals such as coworkers or customers are present;

Work from home; or

3. Work exclusively outdoors. While “exclusively outdoors” is not defined, OSHA’s guidance
indicates that work is “exclusively outdoors” only if minimal time is spent indoors using the
restroom, punching a time clock, etc. Outdoor construction work in a partially constructed
building is not considered “outdoors.” Likewise, any indoor periods such as breaks taken in a job
trailer would preclude the work from being classified as “exclusively outdoors.”
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Summary of Requirements

Among other things, the ETS requires covered employers to:

- Establish, implement and enforce a written vaccination policy that either: (1) requires employees
to be vaccinated; OR (2) allows employees to choose to either become fully vaccinated or undergo
regular (weekly) COVID-19 testing and wear a face covering in lieu of vaccination.



Determine and maintain a record of each employee’s vaccination status, obtain proof of
vaccination for vaccinated employees, and preserve acceptable proof of vaccination for each
employee who is fully or partially vaccinated.

Treat all such records concerning employee vaccination as confidential medical records.

For employers having both vaccinated and unvaccinated employees, develop a written plan that
includes different policies and procedures for vaccinated and unvaccinated employees.

Provide each employee with reasonable time, including up to four hours of paid time at the
employee’s regular rate of pay, to receive each vaccine dose if the vaccine is received during work
hours. Employers may not offset this time with accrued sick leave or vacation leave.

Provide each employee with “reasonable time” and paid sick leave to recover from side effects of
the vaccine. The amount of paid sick leave may be capped so long as the cap is reasonable. (OSHA
suggests up to two days of paid sick leave per dose may be reasonable, though this would be
subject to other federal, state or local laws or CBAs).

Require unvaccinated employees to be tested for COVID-19 at least once every seven days (if the
worker is in the workplace at least once a week) or within 7 days before returning to work (if the
worker is away from the workplace for a week or longer). Employees may not self-administer and
self-read the test unless this is observed by the employer or an authorized telehealth proctor.

Remove any unvaccinated employee who fails to provide weekly COVID-19 test results from the
workplace until the employee provides a negative test result.

Ensure that, in most circumstances, each employee who has not been fully vaccinated wears a
face covering when indoors or when occupying a vehicle with another person for work purposes.

For employers who implement a vaccination policy that allows testing in lieu of vaccination,
employers must maintain and preserve records of employee test results while the ETS is in
effect. These records must be treated as confidential medical records.

Require employees to provide prompt notice when they test positive for COVID-19 or receive a
COVID-19 diagnosis. Employers must then remove the employee from the workplace, regardless
of vaccination status; employers must not allow them to return to work until they meet required
criteria.

Make a determination as to the work-relatedness of an employee’s reported case of COVID-19
and record work-related cases of COVID-19 on the OSHA forms 200, 300A and 301. We urge you
to do this carefully and IMMEDIATELY after any employee reports he/she has tested positive for
COVID-19.

Report work-related cases of COVID-19 that result in in-patient hospitalization within 24 hours of
when the employer learns of the work-related hospitalization, without regard to whether the
employee was hospitalized within 24 hours of the work-related exposure to COVID-19.



- Report work-related cases of COVID-19 that result in fatalities within 8 hours of when the
employer learns of the work-related fatality, without regard to whether the death occurred within
30 days of the work-related exposure to COVID-189.

- Train each employee in the requirements of the ETS and on the employer’s policies and
procedures established to comply with the ETS. Be sure to document this training.

- Provide information to each employee about COVID-19 vaccine efficacy, safety and the benefits
of being vaccinated. Be sure to document this distribution of information.

- Inform each employee about the anti-retaliation requirements found in 29 CFR 1904.35(b)(1)(iv)
and in §11(c) of the OSH Act. Be sure to document this action.

- Inform each employee of the prohibitions in 18 U.S.C. 1001 and of section 17(g) of the OSH Act,
which provide for criminal penalties associated with knowingly supplying false statements or
documentation (such as falsification of COVID-19 vaccination documents). Be sure to document
compliance with this requirement.

Note, the ETS does not require employers to pay for testing if employees are permitted to elect weekly
testing in lieu of vaccination. BUT, employers may be required to pay for testing and/or pay for the time
it takes an employee to be tested, in order to comply with other laws, regulations, collective bargaining
agreements, or other collectively negotiated agreements. We anticipate further guidance from the
Department of Labor will be issued in the near future, to clarify this issue.

Federal Contractors

Employers covered by the Safer Federal Workforce Task Force COVID-19 Workplace Safety: Guidance for
Federal Contractors and Subcontractors are excluded from coverage by the ETS. The vaccine mandate
deadline for Federal Contractors was pushed back to January 4 to be consistent with the effective date
for vaccination/testing in the ETS.

Healthcare Services

The ETS does not apply in settings where employees provide healthcare services or healthcare support
services and are covered by 29 CFR 1910.502 (the previously issued ETS for the Healthcare
Industry). Healthcare employers with 100+ employees will need to follow the ETS with regard to any
employees not covered by 1910.502.

This is a dynamic situation and legal challenges are likely, including possible court
injunctions. We will continue to keep you advised as additional information becomes
available. For any questions, please contact Gary Auman (gwa@amfdayton.com), Abbie White
(akw@amfdayton.com), Doug Jenks (dsj@amfdayton.com) or Amy Mitchell
(acm@amfdayton.com) at 937-223-6003.
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