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§416.41: Governing 
body and 
management. 

§ 416.41(b)(3) (b) Standard: Hospitalization. (1) The 
ASC must have an effective procedure 
for the immediate transfer, to a 
hospital, of patients requiring 
emergency medical care beyond the 
capabilities of the ASC. 
(2) This hospital must be a local, 
Medicare-participating hospital or a 
local, nonparticipating hospital that 
meets the requirements for payment for 
emergency services under §482.2 of this 
chapter. 
(3) The ASC must— 
(i) Have a written transfer agreement 
with a hospital that meets the 
requirements of paragraph (b)(2) of this 
section; or 
(ii) Ensure that all physicians performing 
surgery in the ASC have admitting 
privileges at a hospital that meets the 
requirements of paragraph (b)(2) of this 
section. 

(3) The ASC must periodically 
provide the local hospital with 
written notice of its operations 
and patient population served.  

CMS had proposed to 
eliminate § 416.41(b)(3) 
entirely. Rather than 
deleting, CMS finalized 
revisions to require ASCs 
to  
periodically provide the 
local hospital with 
written notice of its 
operation and patient 
population served. 

ISDH regulations require we keep our 
transfer agreements active Q228 and that 
our providers have hospital privileges 
Q710. 
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§416.52: 
Patient 
admission, 
assessment 
and discharge. 

§416.52 
(a) 

(a) Standard: Admission and pre-surgical 
assessment. (1) Not more than 30 days 
before the date of the scheduled surgery, 
each patient must have a comprehensive 
medical history and physical assessment 
completed by a physician (as defined in 
section 1861(r) of the Act) or other 
qualified practitioner in accordance with 
applicable State health and safety laws, 
standards of practice, and ASC policy. 
(2) Upon admission, each patient must 
have a pre-surgical assessment completed 
by a physician or other qualified 
practitioner in accordance with applicable 
State health and safety laws, standards of 
practice, and ASC policy that includes, at a 
minimum, an updated medical record 
entry documenting an examination for 
any changes in the patient's condition 
since completion of the most recently 
documented medical history and physical 
assessment, including documentation of 
any allergies to drugs and biologicals. 
(3) The patient's medical history and 
physical assessment must be placed in the 
patient's medical record prior to the 
surgical procedure. 

(a) Standard: Patient assessment and 
admission. (1) The ASC must develop and 
maintain a policy that identifies those 
patients who require a medical history 
and physical examination prior to 
surgery. The policy must--   
(i) Include the timeframe for medical 
history and physical examination to be 
completed prior to surgery.    
(ii) Address, but is not limited to, the 
following factors: patient age, diagnosis, 
the type and number of procedures 
scheduled to be performed on the same 
surgery date, known comorbidities, and 
the planned anesthesia level.  
(iii) Be based on any applicable nationally 
recognized standards of practice and 
guidelines, and any applicable State and 
local health and safety laws.    
(2) Upon admission, each patient must 
have a pre-surgical assessment 
completed by a physician who will be 
performing the surgery or other qualified 
practitioner in accordance with 
applicable State health and safety laws, 
standards of practice, and ASC policy.    
(3) The pre-surgical assessment must 
include documentation of any allergies to 
drugs and biologicals.    
(4) The patient's medical history and 
physical examination (if any) must be 
placed in the patient's medical record 
prior to the surgical procedure.  

CMS is replacing the 
requirement that every 
patient must have a 
comprehensive H&P within 
30 days prior to surgery in 
an ASC, with a requirement 
that allows the operating 
physician and ASC to 
determine which patients 
would require more 
extensive testing and 
assessment prior to 
surgery. CMS states "in 
almost all situations ASCs 
can reasonably rely on 
existing H&P results that 
are more than 30 days old 
and then are updated by 
patient responses just prior 
to surgery."  

ISDH regulations require the medical record 
to contain a patient history with support for 
the diagnosis completed by 
proceduralist/surgeon/anestheiologist.  
Q630, Q662 
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§ 416.54: 
Emergency 
preparedness 

§ 416.54 (a) 
introductory 
text 

(a) Emergency plan. The ASC must develop and 
maintain an emergency preparedness plan that 
must be reviewed, and updated at least 
annually. The plan must do the following: 

(a) Emergency plan. The ASC must develop 
and maintain an emergency preparedness 
plan that must be reviewed, and updated at 
least every 2 years. The plan must do the 
following: 

Changes review and update 
requirement from every 
year to every two years. 

ISDH regulations require 
"timely" review of the 
center safety plan--EP falls 
under this.  Q1182 

 § 416.54 
(a)(4) 

(4) Include a process for cooperation and 
collaboration with local, tribal, regional, State, 
and Federal emergency preparedness officials' 
efforts to maintain an integrated response 
during a disaster or emergency situation, 
including documentation of the ASC's efforts to 
contact such officials and, when applicable, of 
its participation in collaborative and 
cooperative planning efforts. 

(4) Include a process for cooperation and 
collaboration with local, tribal, regional, State, 
and Federal emergency preparedness officials' 
efforts to maintain an integrated response 
during a disaster or emergency situation.  

ASCs must still work with 
emergency preparedness 
officials, if possible, but do 
not need to document those 
efforts. 

ISDH surveyors are tasked 
to see any MOU's the 
center has with outside 
agencies. Q1198 

 § 416.54 (b) 
introductory 
text 

(b) Policies and procedures. The ASC must 
develop and implement emergency 
preparedness policies and procedures, based 
on the emergency plan set forth in paragraph 
(a) of this section, risk assessment at paragraph 
(a)(1) of this section, and the communication 
plan at paragraph (c) of this section. The 
policies and procedures must be reviewed and 
updated at least annually. At a minimum, the 
policies and procedures must address the 
following: 

(b)  Policies and procedures. The ASC must 
develop and implement emergency 
preparedness policies and procedures, based 
on the emergency plan set forth in paragraph 
(a) of this section, risk assessment at 
paragraph (a)(1) of this section, and the 
communication plan at paragraph (c) of this 
section. The policies and procedures must be 
reviewed and updated at least every 2 years. 
At a minimum, the policies and procedures 
must address the following: 

Changes review and update 
requirement from every 
year to every two years. 

 

 § 416.54 (c) 
introductory 
text 

(c) Communication plan. The ASC must develop 
and maintain an emergency preparedness 
communication plan that complies with 
Federal, State, and local laws and must be 
reviewed and updated at least annually. The 
communication plan must include all of the 
following: 

(c) Communication plan. The ASC must 
develop and maintain an emergency 
preparedness communication plan that 
complies with Federal, State, and local laws 
and must be reviewed and updated at least 
every 2 years. The communication plan must 
include all of the following:  

Changes review and update 
requirement from every 
year to every two years. 

 

 § 416.54 (d) 
introductory 
text 

(d) Training and testing. The ASC must develop 
and maintain an emergency preparedness 
training and testing program that is based on 
the emergency plan set forth in paragraph (a) 
of this section, risk assessment at paragraph 
(a)(1) of this section, policies and procedures at 
paragraph (b) of this section, and the 
communication plan at paragraph (c) of this 
section. The training and testing program must 
be reviewed and updated at least annually. 

(d) Training and testing. The ASC must 
develop and maintain an emergency 
preparedness training and testing program 
that is based on the emergency plan set forth 
in paragraph (a) of this section, risk 
assessment at paragraph (a)(1) of this section, 
policies and procedures at paragraph (b) of 
this section, and the communication plan at 
paragraph (c) of this section. The training and 
testing program must be reviewed and 
updated at least every 2 years.  

Changes review and update 
requirement from every 
year to every two years. 

ISDH regulations require 
"disaster" drills annually per 
the safety plan/program.  
410 IAC 15-2.5-7 Physical 
Plant section. 
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§ 416.54: 
Emergency 
preparedness 

§ 416.54 
(d)(1)(ii) 

(ii) Provide emergency preparedness training at 
least annually. 

(ii) Provide emergency preparedness training at 
least every 2 years. 

Changes training requirement 
from every year to every two 
years. 

 

 § 416.54 
(d)(1)(v)   
(New) 

 (v) If the emergency preparedness policies and 
procedures are significantly updated, the ASC 
must conduct training on the updated policies 
and procedures.    

If significant changes are 
made to EP policies and 
procedures, training on the 
updates must take place. 

 

 § 416.54 
(d)(2) 

(2) Testing. The ASC must conduct exercises to test 
the emergency plan at least annually. The ASC must 
do the following: 
(i) Participate in a full-scale exercise that is 
community-based or when a community-based 
exercise is not accessible, individual, facility-based. 
If the ASC experiences an actual natural or man-
made emergency that requires activation of the 
emergency plan, the ASC is exempt from engaging 
in an community-based or individual, facility-based 
full-scale exercise for 1 year following the onset of 
the actual event. 
(ii) Conduct an additional exercise that may 
include, but is not limited to the following: 
(A) A second full-scale exercise that is individual, 
facility-based. 
(B) A tabletop exercise that includes a group 
discussion led by a facilitator, using a narrated, 
clinically-relevant emergency scenario, and a set of 
problem statements, directed messages, or 
prepared questions designed to challenge an 
emergency plan. 
(iii) Analyze the ASC's response to and maintain 
documentation of all drills, tabletop exercises, and 
emergency events and revise the ASC's emergency 
plan, as needed. 

(2) Testing. The ASC must conduct exercises to 
test the emergency plan at least annually. The 
ASC must do the following:  
(i) Participate in a full-scale exercise that is 
community-based every 2 years; or  
(A) When a community-based exercise is not 
accessible, conduct a facility-based functional 
exercise every 2 years; or  
(B) If the ASC experiences an actual natural or 
man-made emergency that requires activation of 
the emergency plan, the ASC is exempt from 
engaging in its next required community-based or 
individual, facility-based functional exercise 
following the onset of the emergency event.  
(ii) Conduct an additional exercise at least every 2 
years, opposite the year the full-scale or 
functional exercise under paragraph (d)(2)(i) of 
this section is conducted, that may include, but is 
not limited to the following:  
(A) A second full-scale exercise that is community-
based, or an individual, facility-based functional 
exercise; or  
(B) A mock disaster drill; or  
(C) A tabletop exercise or workshop that is led by 
a facilitator and includes a group discussion using 
a narrated, clinically-relevant emergency 
scenario, and a set of problem statements, 
directed messages, or prepared questions 
designed to challenge an emergency plan.  
(iii) Analyze the ASC's response to and maintain 
documentation of all drills, tabletop exercises, 
and emergency events and revise the ASC's 
emergency plan, as needed.  

Changes testing requirement 
to one test a year. Every other 
year, the ASC must conduct a 
full-scale exercise that is 
community based, if 
accessible. If not accessible, a 
facilty-based exercise counts. 
If the ASC encounters an 
actual emergency, the facility 
is exempt from its next 
community-based or facility-
based functional exercise. In 
opposite years from the full-
scale exercise, the ASC has 
more options as to the type of 
test performed. 

 

 


