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 March 9, 2017 
 
Jimelle Rumberg, Ph.D., CAE 
Executive Director, OH Foot and Ankle Medical Association  
1960 Bethel Rd, Ste. 140 
Columbus, OH 43220 
 
Dear Dr. Rumberg: 
 
You have requested that the Medical Board produce a “white paper” concerning the ability of a 
podiatric physician to supervise hyperbaric oxygen therapy.  Please accept this letter, which 
references the applicable Ohio Revised Code sections, in lieu of a white paper. 
 
Effective April 6, 2017, House Bill 216 of the 131st Ohio General Assembly authorizes podiatrists 
to supervise hyperbaric oxygen therapy for conditions within the podiatric scope of practice 
when certain conditions are met, as follows:   
 
First, the definition of the practice of podiatric medicine and surgery found at Section 4731.51, 
Ohio Revised Code, is amended to add the following language: 
 

Hyperbaric oxygen therapy may be ordered by a podiatrist to treat 
ailments within the scope of practice of podiatry as set forth in the section 
and, in accordance with section 4731.511 of the Revised Code, the 
podiatrist may supervise hyperbaric oxygen therapy for the treatment of 
such ailments. 

 
Second, Section 4731.511(B), Ohio Revised Code, sets out the following criteria which must be 
met for a podiatrist to supervise hyperbaric oxygen therapy: 
 

(1) The podiatrist has consulted with a physician who has been authorized to perform 
hyperbaric oxygen therapy by the facility in which the hyperbaric oxygen room or 
chamber is located. 

(2) The podiatrist orders hyperbaric oxygen therapy only for treatment within the scope of 
practice of podiatry as described in Section 4731.51 of the Revised Code. 

(3) The podiatrist is certified in advanced cardiovascular life support by a certifying 
organization recognized by the State Medical Board. 

(4) The podiatrist has completed, at a minimum, a forty-hour introductory course in 
hyperbaric medicine recognized by the American Board of Foot and Ankle Surgery or by 
the Undersea and Hyperbaric Medical Society. 

(5) The podiatrist is board-certified or board-qualified by the American Board of Foot and 
Ankle Surgery or the American Board of Podiatric Medicine. 

 
Third, Section 4731.511(C), Ohio Revised Code, sets out the following requirements for the 
podiatrist who is supervising hyperbaric oxygen therapy: 
 

(1) The podiatrist must be immediately available throughout the performance of the therapy. 
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(2) A physician who has been authorized to perform hyperbaric oxygen therapy by the 
facility in which the hyperbaric room or chamber is located must be readily available for 
consultation throughout the performance of the therapy to furnish assistance and 
direction in the event a complication occurs that is outside the scope of practice of 
podiatry as described in Section 4371.51 of the Revised Code. 

 
As of the date of this letter amended Section 4731.51 and new Section 4731.511 are not yet 
published in LaWriter, the on-line version of the Ohio Revised Code.  However, the sections 
are effective on April 6, 2017. 
 
Please contact me at the telephone number above should you have questions about the 
information contained in this letter. 
 
 
 Sincerely, 
 

  
 
 Sallie Debolt 
 Senior Counsel 

 
 


